Subject: tr.yazi modülünü ekledim
Henüz bitmedi ama "ali & jim" -> "ALİ & JIM" dönüşümü tamam! 
- YazıParçası isimli bir arayüz tanımladım ve Dizgi'yi o arayüzden türeterek "Dizgi bir YazıParçası'dır" ifadesini gerçekleştirmiş oldum
- Yazı isimli bir sınıf tanımlayarak, YazıParçası türünden nesneleri bir araya getirdim. Bu sayede değişik alfabelerle yazılmış olan parçalar aynı yazı içinde birleştirilebiliyor:
Çıktısı:
Aksan kavramının her alfabede farklı olduğuna dikkat edin: ç'nin aksansızı Türk alfabesinde yine ç, ama İngiliz alfabesinde c...
Ayrıca İngiliz alfabesinde ı'nın büyüğü ve İ'nin küçüğü bulunmuyor. Bunun nedeni, o kavramların Unicode'da eksik olmaları... Unicode'da (en azından benim ortamımda) büyüğü olmayan başka harfler de var: ßẗ vs... Bunların bizim için o kadar önemli olmadığını biliyorum; sadece böyle bir yetersizlik olduğunu söylüyorum.
Daha ayrıca, trileri'nin İngiliz alfabesine de çok iyi geldiğini belirtmek isterim. trileri, aksanlı harfleri İngiliz alfabesindeki temel harflerinin hemen arkasında sıralıyor.
Ali

- YazıParçası isimli bir arayüz tanımladım ve Dizgi'yi o arayüzden türeterek "Dizgi bir YazıParçası'dır" ifadesini gerçekleştirmiş oldum
- Yazı isimli bir sınıf tanımlayarak, YazıParçası türünden nesneleri bir araya getirdim. Bu sayede değişik alfabelerle yazılmış olan parçalar aynı yazı içinde birleştirilebiliyor:
import tr.yazi; import std.cstream; alias Dizgi!(AlfabeKodu.eng) dizgi_en; // İngiliz alfabesi dizgi türü alias Dizgi!(AlfabeKodu.tur) dizgi_tr; // Türk alfabesi dizgi türü alias Yazı!(AlfabeKodu.tur) yazı_tr; // Türk alfabesini yeğleyen yazı türü void main() { // Boş bir yazı auto yazı = new yazı_tr; // Farklı alfabelere bağlı parçaları olabilir yazı ~= new dizgi_tr("ali ĞüŞiÖçIğÜşİöÇı âÎû"); yazı ~= new dizgi_tr(" - "); yazı ~= new dizgi_en("jim ĞüŞiÖçIğÜşİöÇı âÎû"); dout.writefln(" aslı: ", yazı); dout.writefln(" küçüğü: ", yazı.küçüğü); dout.writefln(" büyüğü: ", yazı.büyüğü); dout.writefln("aksansızı: ", yazı.aksansızı); }
Çıktısı:
aslı: ali ĞüŞiÖçIğÜşİöÇı âÎû - jim ĞüŞiÖçIğÜşİöÇı âÎû
küçüğü: ali ğüşiöçığüşiöçı âîû - jim ğüşiöçiğüşİöçı âîû
büyüğü: ALİ ĞÜŞİÖÇIĞÜŞİÖÇI ÂÎÛ - JIM ĞÜŞIÖÇIĞÜŞİÖÇı ÂÎÛ
aksansızı: ali ĞüŞiÖçIğÜşİöÇı aIu - jim GuSiOcIgUsIoCi aIu
Aksan kavramının her alfabede farklı olduğuna dikkat edin: ç'nin aksansızı Türk alfabesinde yine ç, ama İngiliz alfabesinde c...
Ayrıca İngiliz alfabesinde ı'nın büyüğü ve İ'nin küçüğü bulunmuyor. Bunun nedeni, o kavramların Unicode'da eksik olmaları... Unicode'da (en azından benim ortamımda) büyüğü olmayan başka harfler de var: ßẗ vs... Bunların bizim için o kadar önemli olmadığını biliyorum; sadece böyle bir yetersizlik olduğunu söylüyorum.
Daha ayrıca, trileri'nin İngiliz alfabesine de çok iyi geldiğini belirtmek isterim. trileri, aksanlı harfleri İngiliz alfabesindeki temel harflerinin hemen arkasında sıralıyor.
Ali
acehreli
Show profile
Link to this post